Canule Traheale | Îngrijirea Corectă a Canulelor Traheale

Canule traheale: Îngrijirea corectă a acestora 

Persoanelor care au suferit o operație de laringectomie sau traheostomie le poate fi recomandată utilizarea unor canule traheale. Aceste dispozitive ORL sunt confecționate din silicon sau din polimeri speciali și pot fi montate doar de către medicul specialist. 

Există mai multe tipuri de canule traheale, respectiv simple, cu balonaș, cu fereastră sau cu conectori. Descoperă în continuarea acestui articol cum le poți îngriji corespunzător, pentru a preveni apariția complicațiilor. 

Canule Traheale – Consumabile necesare pentru a îngrijii corect canulele traheale

Deși cadrul medical îți va explica care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a-ți îngriji corect canula traheală, informațiile pe care le primești pot fi copleșitoare. Îți poate fi de ajutor să îți faci o listă cu produsele consumabile necesare. 

Aceasta va include următoarele consumabile:

  • Mânuși nesterile;
  • Un recipient curat (în lipsa acestuia se poate utiliza chiuveta);
  • Apă oxigenată;
  • Tampoane din tifon;
  • Apă de la robinet sau apă distilată în cazul în care nu ai acces la o sursă curentă de apă;
  • Bețișoare din bumbac;
  • Perie specială, de mici dimensiuni, pentru curățarea canulei traheale;
  • Șnur pentru prinderea canulei;
  • Foarfecă curată;
  • Prosop curat. 

Cum se curăță canula traheală?

Primul pas pe care trebuie să îl urmezi pentru a curăța canula traheală constă în spălarea mâinilor cu apă și săpun. După aceea, așază-te în fața oglinzii într-o poziție confortabilă, pentru a avea vizibilitate deplină. Te poți așeza în fața oglinzii de la baie. În acest articol găsiți detalii despre Laringofoane.

Pune-ți mănușile și aspiră tubul traheal conform indicațiilor primite de la medic. Aceasta are rolul de a îndepărta secrețiile din trahee și din bronhii cu ajutorul unei sonde conectate la aspirator. În cazul în care tubul este prevăzut cu o canulă interioară, aceasta se îndepărtează. 

Așază canula interioară deasupra recipientului utilizat sau a chiuvetei și adaugă apă oxigenată în interiorul acesteia și peste ea. Asigură-te că folosești o cantitate generoasă de apă oxigenată, pentru a curăța canula în profunzime. Multe detalii despre Laringectomie și Canule Traheale.

Continuă procesul de curățare al canulei prin folosirea periuței speciale, iar apoi utilizează o soluție salină, apa de la robinet sau apa distilată pentru clătirea ei. Șterge canula cu un tampon din bumbac, atât în interior, cât și în exterior, până este complet uscată. Reintroduce canula în tubul traheal, asigurându-te că este fixată corespunzător. Urmează să înlocuiești șnurul de prindere a canulei cu unul curat. 

Canula Traheala cu Balonas si Linie de Aspiratie

Canule Traheale

Canule Traheale

Mai trebuie să te asiguri că părțile exterioare ale canulei și pielea din jurul stomei sunt curate. Folosește tampoane de bumbac înmuiate într-o soluție alcătuită dintr-o parte de apă oxigenată și o parte de apă. Utilizează prosopul înmuiat în apa distilată sau în apa de la robinet pentru a șterge excesul de apă oxigenată și a curăța pielea. 

Deși poate părea complicat să îți cureți pentru prima dată canula traheală, poți cere sprijinul medicului sau al asistentei medicale, astfel încât să te asiguri că ai înțeles foarte bine care sunt toți pașii pe care trebuie să îi urmezi. Odată ce vei repeta procedeul de curățare de câteva ori, îți va fi mult mai ușor să îți îngrijești corespunzător acasă canula traheală. 

We will be happy to hear your thoughts

      Leave a reply

      Canule Traheale
      Logo